Kancléřský kandidát německé SPD: Steinmeier

Berlín - Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) dnes potvrdila  německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera jako svého kandidáta na příštího německého kancléře. Dále dnes mají delegáti mimořádného sjezdu SPD zvolit předsedou své strany Franze Münteferinga.

V tajném hlasování byl dvaapadesátiletý Steinmeier vybrán drtivou většinou delegátů jako ten, kdo druhou nejsilnější vládní stranu povede do parlamentních voleb, které by se měly uskutečnit koncem září příštího roku. Populární politik se tak v souboji o kancléřský post postaví nynější šéfce vlády Angele Merkelové z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Frank-Walter Steinmeier je tak desátým sociálnědemokratickým kandidátem na německého kancléře v poválečné historii spolkové republiky.

Potvrzení nového dua v čele SPD bylo už před sjezdem pokládáno za pouhou formalitu. Karty byly rozdány od 7. září, kdy na schůzi vedení strany u jezera Schwielowsee nedaleko Postupimi překvapivě složil funkci nepopulární stranický šéf Kurt Beck.