Příbuzní posádky unesené ukrajinské lodi dali dohromady výkupné

Kyjev - Osm milionů dolarů, zhruba 149 milionů korun, se podařilo dát dohromady příbuzným 17 ukrajinských námořníků, kteří jsou zadržováni jako rukojmí na lodi s nákladem zbraní u somálských břehů. Částka představuje výkupné požadované únosci. Matka jednoho z rukojmích uvedla, že se vyjednává a že peníze budou předány brzo.

Příspěvek do sbírky vložily i známé politické osobnosti, mezi nimi bývalý premiér a nynější šéf opozice Viktor Janukovyč. Prezident Viktor Juščenko řekl na páteční mimořádné schůzi svého úřadu, že je třeba usilovat o osvobození posádky.

Ukrajinskou loď Faina zajali somálští piráti 25. září u východosomálského pobřeží. Na její palubě jsou ruské tanky, protiletadlová technika, raketomety a munice. Posádku tvoří kromě 17 Ukrajinců tři Rusové a jeden Lotyš.

Ukrajina tvrdí, že je náklad určen Keni, ale americké námořnictvo, které má v oblasti své plavidlo, tvrdí, že jsou to zbraně pro Súdán, což by znamenalo porušení embarga proti této africké zemi.

Vody v okolí Somálska jsou považovány kvůli pirátům za nejnebezpečnější na světě. Unesli zde letos více než 30 lodí a získali 18 až 30 milionů dolarů ve výkupném (332 až 553 milionů korun). Do oblasti proto vysílá svá plavidla k ochraně civilních lodí a nákladů potravin Severoatlantická aliance, ale směřují tam i ruské a indické vojenské lodě. Koncem roku zahájí operace v somálských vodách také plavidla Evropské unie.