Exministr zahraničí Colin Powell podpořil v předvolebním boji Obamu

Washington -  Colin Powell, bývalý ministr zahraničí v administrativě amerického republikánského prezidenta George Bushe, dnes podpořil kandidaturu demokratického kandidáta Baracka Obamy na prezidenta USA. Učinil tak v televizním pořadu zpravodajské stanice NBC Meet the Press. Na vyjádření Powella, významné osobnosti americké politiky a generála americké armády, čekaly s napětím volební štáby obou kandidátů. Podle analytiků může znamenat generálova podpora Obamovi další vážnou ránu McCainově kampani.

Colin Powell se stal za Bushova prvního mandátu prvním černošským ministrem zahraničí USA. Zkompromitoval se ale spoluúčastí na přípravě invaze do Iráku, když v roce 2003 v Radě bezpečnosti OSN předložil údajné důkazy o tom, že má Irák zbraně hromadného ničení.To se nepotvrdilo, a Powelll proto musel v roce 2004 rezignovat.

Z nejčerstvějších průzkumů vyplývá, že demokratický kandidát na úřad amerického prezidenta Barack Obama by nyní porazil svého republikánského soupeře Johna McCaina poměrem 48:45. Na rozdíl od soboty si tedy McCain o jedno procento polepšil, naopak Obama o jedno procento propadl. Rozdíl preferencí odpovídá statistické chybě, která činí 2,9 procenta.

Rozdíl mezi McCainem a Obamou? V preferencích téměř žádný 

Jak uvedl analytik John Zogby, výsledek je pro McCaina velmi dobrou zprávou a je zřejmě odrazem výsledku nedávné třetí televizní debaty obou kandidátů. „McCain se v kampani vůbec poprvé dostal na 45 procent. Není pochyb o tom, že se něco stalo,“ prohlásil Zogby.

Jiné průzkumy preferují Obamu

Jiné průzkumy stále dávají Obamovi nad McCainem dvouciferný náskok. Jeho příznivci se domnívají, že bude lépe než McCain řešit otázku zachování pracovních příležitostí. Nelíbí se jim také McCainovy výpady proti Obamovi.

Obama má stále velkou podporu mezi americkými hispánci, katolíky a Židy, McCain zase mezi muži a bělochy. Důležitou skupinou voličů budou ženy a u těch Obama vede o šest procent, i když v minulých dnech si pohoršil i u nich.

Obamovi by k vítězství mohla pomoct také rekordní částka 150 milionů dolarů, kterou v září získal na předvolební kampaň. Demokratickému kandidátovi prý během září přispělo 632.000 nových sponzorů, celkem jich je 3,1 milionu. Vysoké příjmy mu umožňují pustit se před listopadovými volbami do masivní reklamní kampaně i v těch státech, jejichž voliči doposud volili spíše republikány.

McCain přirovnal Obamu k evropským socialistům

V sobotu McCain znovu zaútočil na Obamu, když ho přirovnal k evropským socialistům, kterým jde o přerozdělení bohatství. Obama na to reagoval opakovaným tvrzením, že McCain nemá ponětí o problémech průměrných Američanů. Vzájemně se obviňovali z nesprávně mířených daňových škrtů, přičemž oba tvrdí, že soupeř chce v době ekonomických potíží ožebračit především střední třídu.

Obama strávil sobotu v Missouri, jehož obyvatelé v roce 2004 dali hlas Georgi Bushovi a od roku 1904 pouze jedinkrát nevolili budoucího prezidenta. McCain se zase zaměřil na tradiční republikánské státy Severní Karolínu a Virginii.

  • Debata Obama vs. McCain autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/472/47102.jpg
  • Obama při své sobotní promluvě v St. Louis autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/477/47614.jpg
Vydáno pod