Bojovníci Talibanu zabili v Afghánistánu desítky cestujících autobusu

Kandahár (Afghánistán) - Ozbrojenci islámského radikálního hnutí Taliban přepadli ve čtvrtek v jižním Afghánistánu dva autobusy s Afghánci a zabili desítky pasažérů. Místní úřady sdělily, že rebelové zavraždili 41 civilistů. Taliban útok potvrdil, ale tvrdí, že při něm zemřelo pouze 27 vojáků. Informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Útočníci přepadli autobusy na silnici západně od Kandaháru. Policie sdělila, že se jednomu vozidlu podařilo ujet. Při střelbě v něm však zahynul mladík a další byl zraněn. Z druhého autobusu povstalci vyvlekli všech 50 cestujících, z nichž deset propustili a 40 zabili. Podle policie jsou oběťmi jen mladí muži, kteří jeli z Kábulu hledat práci v Íránu.

Mluvčí Talibanu ale policejní verzi popřel. Podle něj skupina zajala a později zabila 27 afghánských vojáků, kteří jeli posílit kontingent armády v sousední provincii Hílmand.

Afghánské ministerstvo obrany uvedlo, že při útoku nebyl zabit žádný voják a že své vojáky přepravuje letadly a vrtulníky, ne civilními autobusy. Upřesnilo, že se zatím našlo šest těl civilistů s uříznutými hlavami. Pátrání po dalších obětech komplikuje fakt, že oblast je pod kontrolou Talibanu.