Britský ministr obrany přijel nečekaně do Iráku

Bagdád - Nový britský ministr obrany John Hutton dnes bez předchozího oznámení navštívil Irák. Setkal se s tamními politiky a s britskými vojáky, kteří slouží na iráckém jihu. Je to jeho první cesta do Iráku od začátku října, kdy byl do funkce jmenován.

Hutton v Bagdádu jednal kromě jiného o příští roli britského kontingentu. Irácký premiér Núrí Málikí nedávno prohlásil, že už není potřeba, aby Británie měla v Iráku bojové jednotky. Stačilo by prý, kdyby tam zůstali instruktoři, kteří budou cvičit irácké policisty a vojáky. Po jednání s Huttonem Málikí řekl, že Irák zahájí jednání s Brity o podmínkách jejich setrvání v Iráku a že dohoda musí být dojednána do konce roku.

Britové v Iráku slouží v rámci mandátu OSN, který platí do konce roku a pro celou koalici. USA o podmínkách svého dalšího vojenského působení vyjednávají s Iráčany už několik měsíců a připravují bilaterální bezpečnostní dohodu. Podle britských odborníků by podle ní mohl Londýn vyjednat podmínky i pro svá vojska.

V úvahu také připadá prodloužení mandátu OSN pro celou koalici v případě, že se Američanům nepodaří s Iráčany dohodnout do 31. prosince.