Ozbrojenci v Kábulu zabili britskou humanitární pracovnici

Kábul - Neznámí ozbrojenci dnes v afghánském hlavním městě Kábulu zabili Britku pracující pro humanitární organizaci Serve Afghanistan. Podle informací místní policie ženu zastřelili dva muži jedoucí na motocyklu. Zasáhli ji do břicha a do nohy. Žena byla při příjezdu policie už mrtvá. Policisté útočníky stíhají, ale motiv jejich činu neznají.

Serve Afghanistan je britská křesťanská humanitární organizace, která se specializuje na ošetřující personál. Svědek, který vraždu viděl, řekl, že slyšel sedm výstřelů a pak spatřil ležící ženské tělo. Žena prý chodila pravidelně každé ráno pěšky toutéž trasou z domova na své pracoviště.

Agentuře Reuters se zástupce Talibanu odmítl k incidentu jakkoli vyjádřit. Agentuře AFP ale mluvčí této organizace řekl, že "Taliban tuto cizinku v
Kábulu zabil, protože pracovala pro organizaci, která v Afghánistánu šíří
křesťanskou víru".

Talibové se v rámci svého boje proti afghánské vládě čím dál tím častěji zaměřují proti humanitárním pracovníkům. Od ledna do září zaznamenaly místní úřady 146 bezpečnostních incidentů zaměřených proti nevládním humanitárním organizacím. V letošním roce bylo v Afghánistánu zabito 28 humanitárních pracovníků a 72 dalších bylo uneseno.

Tyto útoky už navíc nejsou omezeny jen na jih a východ země, kde je pozice Talibanu nejsilnější. Letos v srpnu byly tři zaměstnankyně britsko-kanadské nevládní organizace zabity spolu s jejich afghánským řidičem pouhých 50 kilometrů od Kábulu. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban.

Vydáno pod