Obamu chce za prezidenta polovina Američanů

Washington - Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama zvýšil náskok nad svým republikánským soupeřem Johnem McCainem na šest procent. Vyplývá to z dnešního průzkumu veřejného mínění mezi Američany rozhodnutými jít k listopadovým volbám. Obama vůbec poprvé od zahájení každodenních průzkumů Zogbyho institutu, Reuters a C-SPAN získal podporu 50 procent dotázaných. Pro McCaina se vyslovilo 44 procent respondentů.

Obamovi pomohlo, že mu veřejně vyjádřil podporu bývalý ministr zahraničí v republikánské administrativě prezidenta George Bushe Colin Powell. Proti neděli, kdy průzkum ukazoval Obamovo vedení 48:45, zvýšil demokratický kandidát své vedení o tři procentní body.

Výsledky průzkumů také ukazují, že se po třech dnech zastavil růst McCainových preferencí, který zahájila poslední televizní debata obou kandidátů. „McCain se nyní mírně propadl, celkově to ale stále je velmi těsné,“ řekl k výsledkům analytik John Zogby.

Průzkumy Zogbyho institutu se od jiných průzkumů liší tím, že v nich Baracku Obamovi vychází před McCainem nižší náskok než v těch ostatních. Jak podotkl zpravodaj ČT Michal Kubal, průzkum se přepočítává na celé Spojené státy, volit se ale bude po jednotlivých státech, což může s výsledky dost zamíchat. 

Základnu Obamových voličů tvoří podle Zogbyho mladí lidé, černí Američané a hispánci, McCaina podporují především běloši. Důležitou volební skupinou budou ženy, u nichž si Obama polepšil a vede o osm procentních bodů. Mírný náskok si demokratický senátor udržuje i mezi muži.