Turecko soudí údajné pučisty

Istanbul - V Istanbulu začal soud s 86 lidmi. Jsou podezřelí, že patří k ultranacionalistické skupině, která organizovala svržení turecké konzervativní vlády a odstavení vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje. Ta má kořeny v politickém islamismu a část Turků by si přála její zákaz, protože odporuje zákonům o sekulárním charakteru státu. Někteří pozorovatelé se domnívají, že celý proces s pučisty je vykonstruovaný a že je to součást politického boje mezi vládnoucí stranou a bývalou (sekulární) elitou.

Zahájení bylo poznamenáno velkými zmatky. V přeplněném sále nenašli mnozí advokáti místo k sezení a soudce nakonec jednání přerušil, aby rozhodl, zda má být místo, kde soud zasedá, změněno.

Obžalovaní se mají zodpovídat z třicítky obvinění, mezi nimiž je příslušnost k ozbrojené teroristické organizaci a podněcování k povstání proti turecké vládě. Prokurátor jim klade za vinu, že chtěli v zemi vyvolat chaos a za pomoci nelegálních demonstrací, vražd a útoků proti bezpečnostním silám svrhnout vládu Strany spravedlnosti a rozvoje, která má kořeny v politickém islámu.  

Obžalovací spis k případu ultranacionalistické skupiny Ergenekon má 2500 stran. Spolu s dalšími 84 podezřelými jsou obviněni i dva čtyřhvězdičkoví generálové, kteří jsou nyní ve vazbě.

Vyšetřování začalo loni v červnu, když policie našla v jednom domě výbušniny. Mezi zatčenými jsou prominentní Turkové, včetně bývalých armádních generálů, novinářů a podnikatelů. Tehdy se poprvé začalo mluvit o existenci skupiny Ergenekon.

Prokurátor následně obvinil Ergenekon z řady útoků na přední turecké občany v uplynulých letech. Mezi nimi je například i vražda italského kněze z roku 2006. Skupina chtěla podle obžaloby v zemi vyvolat chaos a vytvořit vhodnou situaci k tomu, aby se armáda chopila moci.

Vedoucí zahraniční redakce ČRO1 Radiožurnálu Klára Stejskalová ve vysílání ČT24 prohlásila, že v Turecku si mnoho lidí klade otázku, zda nějaká skupina Ergenekon vůbec existuje, zda to není všechno vykonstruované obvinění a součást boje mezi takzvanou starou a novou elitou.

Právě z řad takzvané staré elity pocházejí všichni obvinění. Název Ergenekon odkazuje k toponymu označujícímu nepřístupné údolí v pohoří Altaj, kde chán Bumin údajně shromáždil turecký lid, aby unikl Mongolům, připomněla Klára Stejskalová.