Izrael prý nebude spojovat pozvánku pro papeže s Piem XII.

Jeruzalém - Pozvánka pro papeže Benedikta XVI. k návštěvě Izraele stále trvá a židovský stát ji nebude spojovat s kontroverzí kolem Benediktova názoru na Pia XII. Prohlásil to dnes izraelský prezident Šimon Peres. Pius XII. byl papežem v letech 1939 až 1958 a podle mnohých zůstal pasivní vůči holokaustu. Benedikt XVI. podporuje proces jeho blahořečení.

Benedikt hájí Pia tvrzením, že tento papež za druhé světové války pracoval „tajně a tiše, aby se vyhnul nejhoršímu a zachránil co nejvíc Židů“. Peres k tomu dnes řekl, že „jestliže někdejší papež Pius Židům pomáhal, pak to může být dokázáno stejně jako fakt, že to nedělal“.

Prezident pozval papeže do Izraele při jejich loňském letním setkání. Benedikt má zájem zavítat do země spojené s křesťanskou tradicí, ale loni v prosinci Vatikán oznámil, že se papež k návštěvě zatím nechystá.

Spekulace o návštěvě papeže provázejí drobné incidenty

Na izraelském serveru Yalla Kadima, který prosazuje politiku vládní strany Kadima, se dnes objevila fotomontáž, na které byl Benedikt s hákovým křížem na prsou. Fotografie byla ale rychle ze stránky stažena a strana Vpřed se od ní distancovala.

Peres povolil Livniové dvoutýdenní odklad

Izraelský prezident Šimon Peres dnes nařídil šéfce vládnoucí strany Livniové odložit začátek formování izraelské vlády o dva týdny. Ministryně zahraničí má oficiálně 42 dnů na vytvoření své vlády s tím, že počáteční čtyřtýdenní fáze, která už uplynula, může být doplněna o dva týdny.

Livniová dnes jednala hodinu a čtvrt s prezidentem, kterého informovala o dosavadním průběhu jednání, a Peres jí dvoutýdenní prodloužení povolil. Šlo víceméně o formální krok, který nicméně ukazuje, že sestavování izraelské vlády není jednoduché.