Ve Francii zemřela sestra Emmanuelle, přirovnávaná k Matce Tereze

Paříž - Ve věku 99 let dnes zemřela ve Francii řádová sestra Emmanuelle, jejíž dlouholetá péče zejména o opuštěné děti v chudinské čtvrti egyptské metropole Káhiry je srovnávána s humanitární činností Matky Terezy v indické Kalkatě. Žena, která mnoho let patřila mezi deset nejoblíbenějších osobností ve Francii a v Belgii, zemřela ve spánku v domově pro seniory v městečku Callian na jihovýchodě Francie.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, který kdysi spoluzakládal mezinárodní humanitární organizaci Lékaři bez hranic, řekl, že nikdy nezapomene na víru sestry Emmanuelle, „která mohla hory přenášet“.

Bernard Kouchner

„Vždy budu vzpomínat na radost z práce po jejím boku a životní sílu, kterou na mě přenesla.“

Sestra Emmanuelle, která se narodila v Bruselu, strávila v Egyptě dvě desítky let. Pomohla v zemi vybudovat síť klinik, škol a školek pro děti z nejchudších vrstev obyvatelstva. Nestarala se jen o děti, ale také například o francouzské bezdomovce.

Později o své činnosti tato členka řádu Notre Dame de Sion také psala knihy. Používala velmi otevřený a upřímný jazyk. Ve Francii žila od roku 1993 a zemřela jen několik týdnů před oslavou svých stých narozenin.