Walesa ve své autobiografii popírá, že byl agentem tajné policie

Varšava/Gdaňsk - Bývalý polský prezident Lech Walesa během prezentace své nové autobiografie nevyloučil, že bude znovu kandidovat na funkci hlavy státu. Lech Walesa včera představil knihu Cesta k pravdě. Ta je reakcí na nedávno zveřejněné informace dvojice historiků, že byl Walesa agentem komunistické tajné policie. Někdejší prezident v knize píše o zákulisí Solidarity a obvinění popírá.

„Jsem připraven kandidovat, pokud by byla šance na realizaci mých nápadů,“ řekl Walesa. Poté se pustil do případného protivníka v nadcházejících volbách Kaczyńského. Walesa míní, že by měl opustit prezidentskou funkci dříve, protože „škodí a zesměšňuje zemi“.  

V prezidentských volbách se čeká tuhý boj Tuska s Kaczyńským. Jejich rivalita se projevuje už nyní, politici si naposledy vyměnili rozdílné názory kvůli reprezentaci Polska na summitu EU v Bruselu. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by v prezidentských volbách jasně zvítězil Tusk.  

Podle zpravodaje ČT v Polsku Miroslava Karase Walesa nemá šanci ve volbách uspět. Již v několika minulých volbách totiž kandidoval a nikdy se mu nepodařilo dosáhnout nějakého lepšího výsledku. Poláci ho vnímají už jen jako bývalého prezidenta a kritika současného politického dění.    

Walesa představil svou autobiografii

Lech Walesa

V 80. letech stál v čele nezávislých odborů Solidarita. Byl prezidentem v letech 1990-1995. Ve volbách v roce 1995 prohrál s postkomunistou Alexandrem Kwaśniewským.

Walesa dnes v Gdaňsku představil svou novou autobiografii, ve které poprvé zveřejňuje například podrobnosti k atentátu, který byl na něj připravován, nebo zákulisí jednání s ruským exprezidentem Borisem Jelcinem. Vyjadřuje se i k obvinění z údajných kontaktů s někdejší komunistickou tajnou bezpečností. Lech Walesa v knize  obvinění popírá. „Autoři napsali nesmysly, musel jsem jim odpovědět, že se mýlí, že jsou to pomluvy,“ říká Walesa.

Přesto mu ale 40 procent Poláků nevěří. „Všichni stále diskutují, zda byl anebo nebyl agentem, ale zapomínáme na jednu pravdu, že Lech Walesa byl symbolem Solidarity,“ poznamenává historik Andrzej Friszke. O knihu je kvůli těmto diskusím nadprůměrný zájem.

Walesa prý chtěl, aby autobiografie vyšla až na sklonku jeho života. Vydání knihy ale údajně uspíšila publikace dvou historiků, Slawomira Cenckiewicze a Piotra Gontarczyka, kteří tvrdí, že Walesa se počátkem 70. let stal „tajným spolupracovníkem“ pod krycím jménem Bolek. Dílo, které vyšlo v červnu, znovu vyvolalo v Polsku vášně okolo Walesy. V autobiografii nazvané Cesta k pravdě se Walesa vyjadřuje ke své minulosti a důrazně odmítá tvrzení, že by byl agentem.

Walesova kniha Cesta k pravdě
Zdroj: ČT24