Lukašenko: Zmírnění sankcí Evropskou unií je malý, ale významný krok

Minsk - Vůbec poprvé dnes běloruský prezident Alexandr Lukašenko zareagoval na to, že Evropská unie částečně zmírnila sankce vůči Bělorusku. Lukašenko to dnes ocenil jako malý, nicméně významný krok. Do unie podle rozhodnutí Bruselu mohou nově cestovat někteří běloruští předáci, včetně prezidenta, dříve přitom platil zákaz udělovat jim víza.

„Sankce jsou anachronismem. Evropa možná udělala malý krok, dokonce půlkrok, ale velmi významný. My učiníme mnoho kroků tímto směrem. Tyto kroky budou oceněny,“ řekl dnes Lukašenko novinářům. „Všechny překážky bránící dialogu byly odstraněny. Hlavní věc je, že teď můžeme komunikovat bez železné opony, berlínské zdi,“ dodal prezident.

EU se 13. října rozhodla, že odmění Bělorusko za určité náznaky demokratizace. Režim prezidenta Lukašenka propustil politické vězně a odmítl uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Unie proto učinila vstřícný krok, když na půl roku zrušila nařízení neudělovat víza běloruským lídrům, včetně prezidenta Lukašenka. Nadále ovšem nesmějí do unie Bělorusové, kteří jsou zapleteni do případů zmizení politických vězňů. Na černou listinu se dostala i šéfka volební komise. Unie také ponechala v platnosti nařízení o zmrazení účtů běloruských představitelů v rámci Evropské unie