Podle Jižní Osetie ignorují pozorovatelé EU ostřelování zdejších vesnic

Tbilisi - Jižní Osetie dnes obvinila Gruzii, že porušuje dohodu o příměří a ostřeluje její vesnice z oblastí monitorovaných Evropskou unií. Jihoosetská oficiální činitelka dnes poznamenala, že pozorovatelé EU tomu přitom jen mlčky přihlížejí. Jižní Osetie pohrozila Gruzii odvetou.

„Gruzie porušuje dohodu a obnovila své agresivní akce. Už týden Gruzie denně střílí na pohraniční oblasti Znaur a Cchinvali,“ řekla telefonicky agentuře Reuters mluvčí jihoosetské vlády Irina Gaglojevová. Proto prý jihoosetský ministr vnitra Michail Mindzajev nařídil všem bezpečnostním složkám na všechny gruzínské provokace adekvátně odpovědět. Palebná stanoviště budou podle Gaglojevové zničena.

„Mimochodem, to všechno se děje za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů, kteří se k našemu velkému překvapení ukázali být slepí, němí a hluší. Máme nyní dojem, že mezinárodní společenství tu nechce vidět stabilitu,“ poznamenala Gaglojevová.

Dohodu o příměří vyjednal s Gruzií, Ruskem a separatistickými regiony Nicolas Sarkozy. Součástí dokumentu bylo stažení ruských jednotek z území Gruzie a rozmístění monitorovací mise Evropské unie ve sporných oblastech.

Ruské síly se tento měsíc v souladu s dohodou o příměří stáhly z nárazníkových pásem obklopujících Jižní Osetii a další gruzínský separatistický region Abcházii a umožnily rozmístění asi 300 neozbrojených pozorovatelů Evropské unie a členů podpůrného personálu.

Kameramana RTL zabila v srpnu v Gruzii ruská tříštivá bomba

Nizozemského kameramana, který natáčel v srpnu těžké boje ruských jednotek s gruzínskými vojáky, zabila ruská tříštivá bomba. Dnes to uvedlo nizozemské ministerstvo zahraničí poté, co zveřejnilo závěry vyšetřování zvláštní komise zabývající se tímto incidentem. „Munice byla vystřelena typem rakety, kterou lze nalézt jen v ruském vojenském arzenálu,“ uvedlo ministerstvo.  

Stan Storimans, kameraman televize RTL, byl podle mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) mezi osmi lidmi, kteří přišli o život během ruské vojenské ofenzivy 12. srpna.

Fakt, že novinář zemřel po zásahu tříštivé bomby, znovu vyvolal diskuse o jejich používání. Šéf nizozemské diplomacie Maxime Verhagen řekl, že hodlá problém tříštivých bomb nastolit ve stálé radě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejímž je Rusko členem. „Nizozemsko bude požadovat vydání politického prohlášení, v němž členské státy přislíbí nepoužívat tříštivých zbraní v situacích tohoto druhu,“ uvedl. 

Tříštivé bomby se rozpadnou nad zemí a na velkém prostoru rozptýlí stovky malých náloží. Část z nich po dopadu nevybuchne, a vytvoří tak minové pole. Mezinárodní společenství usiluje o úplný zákaz tříštivých bomb.