Obama přerušil kampaň kvůli nemocné babičce, ve volbách rozhodne i barva pleti

Washington - Kandidát demokratické strany na post amerického prezidenta Barack Obama zrušil na zbytek týdne kampaň v nerozhodnutých amerických státech - odjel totiž na Havaj, aby navštívil nemocnou babičku, která ho vychovala. Republikán John McCain je v Missouri. Američané budou prezidenta volit už za dva týdny - 4. listopadu.

Obamovy chystané akce budou přeloženy; na jedné z nich ho zastoupí jeho žena Michelle. Demokratický uchazeč o post v Bílém domě se má do kampaně naplno zapojit zase v sobotu. Jeho mluvčí nechtěl s ohledem na soukromí prezidentského kandidáta uvést další podrobnosti o zdravotním stavu staré dámy.

O svojí 86leté babičce Madelyn Lee Dunhamové mluvil Obama v jednom reklamním spotu jako o dceři úředníka naftařské společnosti z amerického Středozápadu, která ho naučila odpovědnosti, samostatnosti či pracovitosti. „Když slyším ženy, jak si stěžují, že to mají těžké, vzpomenu si na svou babičku - ona mě naučila tvrdé práci, odříkala si kvůli mně, abych se měl dobře,“ prohlásil v srpnu Obama.

Jak v pořadu ČT24 Světadíl uvedl politolog Jonathan Terra, Obama si svým rozhodnutím navštívit nemocnou babičku rozhodně vylepší pověst jako člověk, který má smysl pro rodinu. Nicméně se podle Terry nepochybně najdou lidé, kteří ho za jeho rozhodnutí budou kritizovat.

Rozhodne o prezidentovi i barva pleti? 

Madelyn Dunhamová je onou „bílou babičkou“, o níž se tento politik tmavé pleti zmínil ve svém projevu o rasové problematice letos v březnu.

Podle barvy pleti kandidáta se také bude v listopadových volbách určitá část Američanů rozhodovat. Černoši ve Spojených státech získali rovnoprávnost v polovině 60. let, nenávist a nedůvěra vůči nim ale daleko od liberálního východního pobřeží a Kalifornie přetrvávají dodnes. Dokonce i někteří demokratičtí voliči budou kvůli Obamově barvě pleti volit republikány.

Obama podle posledních průzkumů nad republikánem Johnem McCainem vede o šest až deset procent. Dvouciferný náskok tak krátce před volbou měl demokratický uchazeč naposledy před 12 lety - když tehdejší prezident Bill Clinton obhájl druhý mandát proti republikánovi Bobu Doleovi. To bylo poslední vítězství demokratů. A ani teď nemá Obama výhru jistou a jeho tým je z výpadku ve finiši kampaně nervózní. 

Podle AskMen.com Obama nejvíce ovlivňuje životní styl mužů

Podle ankety webové stránky o životním stylu AskMen.com je nejvlivnějším mužem na světě právě Obama. V anketě, jíž se zúčastnilo 200 tisíc mužů, porazil i McCaina, který se umístil na desáté příčce. Server zjišťuje, kdo nejvíce ovlivňuje, jak se muži chovají, co nakupují a o čem přemýšlejí. V roce 2007 zvítězil v anketě fotbalista David Beckham, o rok dříve herec George Clooney.

  • Michelle Obamová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/479/47883.jpg
  • Madelyn Dunhamová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/479/47884.jpg
  • Volební mapa USA autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/479/47891.gif