Thajský soud poslal expremiéra Šinavatru na dva roky za mříže

Bangkok - Nejvyšší soud v Thajsku shledal bývalého premiéra Tchaksina Šinavatru vinným z konfliktu zájmů a odsoudil ho dnes ke dvěma letům odnětí svobody. Když byl Šinavatra ve funkci, nechal svou ženu pod cenou skupovat lukrativní státní pozemky. Bývalý premiér u soudu nebyl, žije v exilu ve Velké Británii. Současným thajským premiérem je jeho švagr Somčaj Vongsavat, který už několik týdnů čelí demonstracím opozice, jež požaduje jeho demisi.

Šinavatra se do Thajska vrátil koncem února po 18 měsících v exilu, později opět odešel do exilu do Velké Británie. Podle něj se jedná o zmanipulovaný proces na politickou objednávku a trest vězení podle svých slov očekával. Zároveň popřel zprávy, že v Británii žádal o azyl. Thajský prokurátor prohlásil, že britské úřady vyzve k vydání Šinavatry do Thajska.

Devítičlenný soud rozhodl poměrem 5:4, že při koupi pozemků došlo ke konfliktu zájmů, naopak ale zamítl vážnější obvinění Šinavatry ze zneužití pravomoci veřejného činitele v témže případu. Jeho manželka, která pozemky v metropoli Bangkoku v roce 2003 hluboko pod cenou koupila, byla zproštěna viny. Žije rovněž v britském exilu a 31. července byla odsouzena za finanční podvody ke třem letům vězení.

Šinavatra podle soudu zvýhodnil svou manželku při prodeji státního pozemku v centru Bangkoku. Thajské protikorupční zákony přitom zakazují politikům i jejich rodinným příslušníkům obchodovat se státem. Šinavatra čelí ještě několika dalším obviněním z korupce, je například obviněn i ze zneužívání výtěžků ze státní loterie, kterou jeho vláda organizovala v letech 2003-2006.

Šinavatru v září 2006 po masových demonstracích v Bangkoku svrhla při nekrvavém puči thajská junta. Thajské úřady následně nařídily zmrazení bankovních kont jeho rodiny.

Šinavatra se uklidil do Londýna, kde  bezstarostně stavěl na odiv svůj blahobyt - třeba koupí fotbalového klubu Manchester City. Verdikt podle svých slov očekával, do Bangkoku se ale nechystá.