Kanadský soud řeší bezprecedentní případ vraždy virem HIV

Ottawa - Soud v kanadském Hamiltonu zahájil v pondělí slyšení ve vůbec prvním případu dvojnásobné vraždy prvního stupně spáchané nákazou virem HIV. Dvaapadesátiletý Johnson Aziga podle žaloby pokračoval v nechráněném pohlavním styku se svými partnerkami, třebaže od roku 1997 věděl, že je HIV pozitivní. Dvě z jeho nakažených přítelkyň zemřely, v srpnu 2003 byl Aziga zatčen. Vinu ale popírá.

V Kanadě i v USA už se konalo několik soudních procesů kvůli úmyslnému šíření viru HIV, ale toto je první případ, kdy je někdo souzen za smrtící nákazu partnera. „Bude to průlomový případ,“ řekl novinářům Azigův obhájce Davies Bagambiire. „Je to vůbec poprvé, co je nějaký Kanaďan souzen za údajnou vraždu prostřednictvím nákazy či přenosu viru HIV.“ Obhajoba ale tvrdí, že ženy nezemřely v důsledku nákazy HIV. Obžaloba naopak vychází z výpovědí obou obětí, které namluvily před svou smrtí a v nichž potvrzují, že o Azigově nákaze nevěděly.

Tím, že partnerky o svém stavu neinformoval, vystavil je Aziga bez jejich vědomí riziku vážného tělesného poškození. Podle žaloby měl nechráněný pohlavní styk s nejméně jedenácti ženami, sedm jich nakazil a dvě v důsedku nákazy zemřely, píše kanadský list The Star.

Před soudem se mimo jiné mají objevit důkazy svědčící o tom, že Aziga, který se do Kanady přistěhoval z Ugandy, podstoupil několik sezení v poradně, kde byl informován o rizicích přenosu viru a dostal také dvakrát zdravotní nařízení, aby při pohlavním styku používal kondom a partnerky o svém zdravotním stavu informoval. Nařízení neplnil a na přímý dotaz partnerek dokonce odpovídal, že nakažený není.

Úmyslné šíření HIV tento měsíc řeší i soud v Nizozemsku

Z úmyslného šíření viru HIV stanuli tento měsíc také tři muži v nizozemském Groningenu. Podle obžaloby k sobě přes internet zvali homosexuály na večírky, pak je omámili drogami, znásilnili a píchli jim injekci s vlastní infikovanou krví. Ze čtrnácti obětí nakazili dvanáct.

Virus HIV může vyvolat nemoc AIDS a s ní spojené selhání imunitního systému nemocného, který je pak náchylnější vůči infekcím a dalším nemocem. S virem žilo loni ve světě 33,2 milionu lidí, nejvíc nakažených je v subsaharské Africe. Od 80. let virus nakazil přes tisícovku Čechů, nemoc AIDS propukla u více než 250 z nich. V Kanadě se od poloviny 80. let nakazilo virem HIV 64 tisíc lidí, u 20 tisíc z nich byla diagnostikována nemoc AIDS.

Existence viru HIV byla prokázána v roce 1983, za jeho izolaci získala letos Nobelovu cenu za lékařství dvojice francouzských vědců Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier. Smrtelná nemoc AIDS způsobená virem HIV je nevyléčitelná. Léčba ji ale může změnit v chronické onemocnění, s nímž se dá žít další roky.