Afghánský student žurnalistiky odsouzen za rouhání na 20 let

Kábul - Afghánský odvolací soud poslal na 20 let do vězení studenta žurnalistiky Parvíze Kambachše za rouhání vůči islámu. Zmírnil tak verdikt soudu nižší instance, který vynesl trest smrti. Student Parvíz Kambachš podle obžaloby narušoval výuku dotazy na práva žen v islámu a ilegálně šířil internetový článek hanobící proroka Mohameda. Organizace Reportéři bez hranic vyzvala afghánského prezidenta, aby v případu zasáhl.

Čtyřiadvacetiletý Parvíz Kambachš studoval na univerzitě v Mazáre Šarífu v severoafghánské provincii Balch. Psal pro místní noviny a loni v říjnu byl zatčen. V lednu mu pak soud vyměřil za hanobení islámu doživotí, ale mladý muž se odvolal.Tvrdil, že se přiznal pod tlakem.

Parvíz Kambachš:

„Byl jsem přinucen podepsat obvinění. Mučili mne, takže jsme neměl jinou možnost než podepsat.“

Kambachš patří k afghánské šíitské menšině. Hanobící články prý šířil na univerzitě, kde kolegům rozdával články s chybnou interpretací islámu. Většina z nich se týkala postavení žen a Kambachš je stahoval z íránské internetové stránky. V Íránu jsou šíité ve většině.

Přísné dodržování islámu za své vlády vyžadovalo radikální hnutí Taliban. Po jeho svržení v roce 2001 pak nová ústava zaručila svobodu slova, avšak justice stále vychází z islámu. Nejradikálnější interpretace umožňuje použít trest smrti proti těm, kdo se nechovají v souladu s islámem.