Nálet NATO v Afghánistánu omylem zabil devět afghánských vojáků

Kábul - Devět afghánských vojáků zahynulo a tři další utrpěli zranění při chybném náletu spojeneckých sil ve východní části země. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího afghánského ministerstva obrany, generála Muhammada Záhira Azímího. Vojáci byli zasaženi dnes časně ráno v provincii Chóst.

Mluvčí afghánské armády řekl, že afghánští vojáci v Chóstu zajišťovali bezpečnost lidí, kteří se přišli zaregistrovat jako voliči v prezidentských volbách, jež se mají konat příští rok. Americká armáda k tomu sdělila, že nevylučuje, že kvůli špatné identifikaci cíle byli zabiti afghánští vojáci.

Síly NATO zatím tento incident nemohly potvrdit, uvedly ale, že jej prošetřují. V provincii Chóst působí převážně americké jednotky.

Dnes ráno skončily téměř dvoudenní boje v jihoafghánské provincii Uruzgán. Asi 100 bojovníků Talibanu se snažilo obsadit jeden z uruzgánských okresů, ale místní policie se jim v tom snažila zabránit. O život přišlo 35 bojovníků Talibanu a tři policisté. Kromě afghánských jednotek se boje zúčastnilo také koaliční letectvo.

Mezinárodní síly se v letošním roce v Afghánistánu už staly terčem kritiky ze strany afghánské vlády kvůli vysokému počtu civilních obětí. Poměrně zřídka se ale stává, že zahraniční vojáci podniknou nálet na své afghánské spojence.

Vydáno pod