Argentina chce zestátnit důchodový systém

Buenos Aires - Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová podepsala zákon, který má zestátnit desítku tamních soukromých důchodových fondů. Pokud norma projde i Kongresem, získá vláda kontrolu téměř nad 30 miliardami dolarů. Prezidentka opatření hájí s tím, že její kabinet musí chránit důchodce před dopady světové finanční krize. Opozice to vidí jinak - podle ní chce vláda ukořistit peníze důchodců.

V reakci na podpis zákona, který ještě není definitivně schválen, akcie oslabily o více než deset procent. V soukromých penzijních fondech mají totiž Argentinci uloženo asi 576 miliard Kč.

Cristina Fernándezová:

„Zatímco Spojené státy a další země se vložily do záchrany svých bank, Argentina musí chránit své důchodce.“

Vláda prezidentky Cristiny Fernándezové oznámila, že v situaci, kdy v důsledku světové finanční krize prudce klesají ceny akcií a dluhopisů, musí ochránit důchodce. Političtí oponenti Fernándezové ale namítají, že nejde o nic jiného než o snahu zvednou klesající daňové příjmy. Ten nyní poputuje do Kongresu, v němž má většinu právě peronistická strana, k níž prezidentka patří.

Analytici upozorňují, že plán zestátnění ohrožuje majetková práva občanů a zpochybňuje v Argentině právní normu. Proto se prý nyní investoři zbavují i cenných papírů.

Argentina je jedním z pěti největších světových vývozců sóji, kukuřice, pšenice a hovězího masa. Ceny těchto a dalších komodit ale v poslední době klesly, takže se ztenčil i důležitý zdroj příjmů do státní pokladny.