Voliči v Kalifornii budou moci volit z aut

Los Angeles - Po vzoru řetězců rychlého občerstvení nabízí volební úřad ve městě Santa Ana v Kalifornii možnost hlasovat v nadcházejících prezidentských volbách v pohodlí svého automobilu. Oznámily to místní úřady. Osm elektronických automatů bude umístěno v prostoru vyznačeném příjezdovými cestami. Když se volič v autě přiblíží na dosah automatu, může pomocí příslušných tlačítek uskutečnit svůj výběr.

Nový systém, zavedený ve městě Santa Ana asi 50 kilometrů jihovýchodně od Los Angeles, má povzbudit voliče, aby si přišli vybrat z nabízených kandidátů. „Chceme učinit vše, co je v našich silách, abychom zajistili hladký průběh voleb,“ oznámil Neal Kelley, volební konzultant okresu Orange.

Úřady Kalifornie, která je nejlidnatějším státem USA, očekávají 4. listopadu rekordní volební účast. Američané budou vybírat nového prezidenta mezi demokratem Barackem Obamou a republikánem Johnem McCainem. Budou se ale také volit všichni poslanci a třetina senátorů Kongresu a rovněž se bude hlasovat v místních referendech.

Vydáno pod