EU zavede modré karty od května 2011

Brusel - Od května 2011 bude v Evropské unii snazší získat pracovní povolení pro vysoce kvalifikované pracovníky ze třetích zemí. Unie se dnes totiž shodla na zavedení takzvaných modrých karet, které by to měly umožnit.

Unie se stále citelněji potýká s nedostatkem pracovních sil, chybějí zdravotníci, inženýři nebo počítačoví experti. Problém by měly vyřešit modré karty, které mají nalákat pracovníky z třetích zemí. Na zavedení modrých karet se na dnešní schůzce shodli velvyslanci členských zemí. V praxi však nebudou moci i kvůli naléhání ČR začít platit dřív než od května 2011. Aby rozhodnutí velvyslanců mohlo vstoupit v platnost, budou ho muset ještě schválit ministři vnitra EU.

O pozdější zavedení karet se zasloužila mimo jiné i Česká republika. Původně chtěli Češi, aby opatření platilo až poté, co staré země EU plně uvolní svůj pracovní trh pro lidi z nově přičleněných států. Češi a Slováci zatím nemohou volně pracovat v Německu, Rakousku, Belgii a Dánsku. Německo a Rakousko přitom budou chtít tento stav udržet až do května 2011.

Modré karty

Zjednoduší získávání pracovních povolení pro občany třetích zemí. Zjednoduší se i podmínky pro příchod jejich rodin či přesun pracovníků z jednoho státu unie do jiného. Takový člověk bude muset mít pracovní smlouvu, která mu zaručí na určitou dobu plat v jisté výši.

Vydáno pod