Chorvatsko chystá bič na neukázněné potápěče

Záhřeb - Chorvatsko se chystá přijmout opatření, které by mělo snížit počet obětí "divokého" potápění v moři. Nový zákon by měl být hotov ještě do konce roku a podle chorvatských médií by měl zavést pořádek a zajistit větší bezpečnost pro sportovní a příležitostné potápěče, především z ciziny. Za nedodržení zákona budou hrozit pokuty až do výše 43 tisíc eur (asi 1,1 milionu Kč).

Do pobřežních vod Chorvatska míří tisíce potápěčů, kteří obvykle nedodržují pravidla a potápějí se i v zakázaných oblastech. Často se sem vydávají potápěčské výpravy, na něž jejich organizátoři nemají povolení. V Chorvatsku zemřelo letos do začátku září dvacet Čechů, z toho právě čtyři potápěči.

Velkou pozornost letos vzbudilo úmrtí kameramana potápěčské expedice Garibaldi, jenž zahynul při vynořování z devadesátimetrové hloubky. Česká výprava tehdy monitorovala vrak italského křižníku Garibaldi, který se v roce 1915 potopil u chorvatských břehů. Členové expedice pak byli souzeni za nedovolený způsob ponoru a za porušení právních norem upravujících podmořský výzkum. Soud v Dubrovníku v září Čechy potrestal pokutou a zakázal jim další ponory k vraku.