Za korupci dostal slovenský advokát osm let

Banská Bystrica - Za korupci si Daniel Maukš, advokát údajného šéfa banskobystrického podsvětí Černáka, odsedí osm let. Speciální soud v Banské Bystrici ho poslal do vězení za to, že za úplatu zařizoval několika lidem propuštění z vazby.

„Byly uloženy nepodmíněné tresty, jelikož jde o trestnou činnost, která vážným způsobem zasáhla do života justice. Došlo ke zpochybnění soudců a k rozporu se zásadou, že soudy mají rozhodovat spravedlivě a nestranně,“ řekl soudce po vynesení rozsudku. Podle rozhodnutí soudu by měl advokát zaplatit i pokutu půl milionu slovenských korun. Pokud pokutu nesloží, odsedí si rok navíc.

Rozsudek ještě není pravomocný, protože Maukš se proti němu odvolal. Již dříve svou vinu popřel. Advokátovi údajně pomáhal v zařizování propuštění z vazby také bývalý soudce, který však mezitím zemřel na infarkt. Soud zároveň potrestal dvěma lety vězení trojici osob, od nichž Maukš prý vzal statisícové úplatky.

Maukš čelí obvinění také v případu stíhání za vraždu podnikatele Mariána Karcela, kterou si údajně jeho prostřednictvím objednal právě jeho bývalý klient Černák.