Ajatolláh Haírí vyslovil fatvu nad irácko-americkou smlouvou

Teherán - Irácký šíitský duchovní ajatolláh Kázim Husajní Haírí dnes vyhlásil fatvu nad připravovanou irácko-americkou bezpečnostní smlouvou. Tím de facto zakázal přijmout dohodu, jež má poskytnout právní základ působnosti amerických jednotek v Iráku od 1. ledna příštího roku. Text dohody teď projednává irácká vláda a chce ho po úpravě některých pasáží předložit parlamentu.

Haírí označil dohodu z hlediska islámu za zakázanou. Její schválení by podle něho bylo „neodpustitelným hříchem“. Duchovní tvrdí, že Spojené státy tlačí iráckou vládu ke smlouvě, která je pro Irák pokořující a ohrožuje jeho svéprávnost.

Haírí se narodil v Íránu a sídlí v íránském městě Komu. Je učitelem iráckého radikálního duchovního Muktady Sadra. V sobotu proti dohodě v Bagdádu protestovaly tisíce Sadrových stoupenců. Írán podporuje hlavní irácké šíitské strany a irácko-americkou dohodu ostře kritizuje. Podle něj je přítomnost Američanů příčinou nestability celé oblasti. Íránské sdělovací prostředky o dohodě píší jako o prostředku, který učiní z Iráku americkou kolonii.

Podle USA i Iráku bylo jednání o dohodě uzavřeno 

Americký ministr obrany Robert Gates řekl, že nebude-li text schválen do konce roku, bude to mít pro Irák „dramatické“ důsledky, protože američtí vojáci pak vlastně zastaví veškerou svou činnost. Dohodu pokládá za dokončenou a nepovažuje za nutné se k jejím formulacím znovu vracet. To dnes potvrdila i mluvčí Bílého domu Dana Perinová s tím, že jednání o hlavních bodech smlouvy už bylo uzavřeno, a že tedy může dojít ke změnám pouze v okrajových otázkách.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí upřesnil, že irácká vláda nebude po Američanech chtít, aby se znovu jednalo o hlavních bodech smlouvy, ale že bude chtít drobné úpravy ve znění textu.

Návrh smlouvy stanoví, že Američané z Iráku odejdou do konce roku 2011, pokud je irácká vláda nepožádá zůstat déle. Američtí vojáci se také budou muset zodpovídat před iráckým právem, jestliže se dopustí zločinu mimo základnu a služební činnost. Kritici dohody chtějí z textu vyjmout tu část, která umožňuje Američanům zůstat déle, pokud je o to irácká vláda požádá. Trvají na pevném a neměnném datu stažení amerických sil.