Bavorský ministr Huber odstoupil kvůli ztrátám banky BayernLB

Mnichov - Bavorský ministr financí Erwin Huber odchází ze své funkce kvůli miliardovým ztrátám zemské banky BayernLB. Ta požádala jako první o čerpání peněz ze státního záchranného balíčku. Huber opustil už post předsedy Křesťanskosociální unie (CSU), která v září utrpěla ztráty při zemských volbách v Bavorsku.

Huber před svým dnešním rozhodnutím hovořil se špičkami CSU i liberální FDP, s níž CSU hodlá uzavřít v Bavorsku vládní koalici. Huber tak už nebude členem nové koaliční zemské vlády, kterou by měl sestavit dosavadní ministr zemědělství Horst Seehofer. Ten by rovněž koncem měsíce měl po Huberovi převzít funkci předsedy CSU. 

Huberův ministerský post se zjevně stal neudržitelným poté, co se do stále větších problémů propadala banka BayernLB. Ještě v úterý večer Huber oznámil, že BayernLB využije na svou rekapitalizaci státní pomoc ve výši 5,4 miliardy eur (zhruba 137,5 miliardy korun). Kromě toho banka navýší svůj základní kapitál o miliardu eur. Z toho 300 miliony eur přispějí bavorské spořitelny a dalších 700 milionů do banky investuje spolková země Bavorsko.

Bavorsko a spořitelny totiž vlastní bavorskou banku společně půl napůl a Huber nesl jako člen její dozorčí rady velkou část odpovědnosti za kontrolu hospodaření peněžního ústavu.

Celkově tedy banka potřebuje nový kapitál v objemu 6,4 miliardy eur, což překročilo i ty nejčernější obavy. Šéf banky Michael Kemmer v úterý oznámil, že BayernLB by letos mohla vykázat ztrátu ve výši tří miliard eur. BayernLB mimo jiné prospekulovala velké částky na krizí zasaženém americkém hypotečním trhu a na Islandu.

BayernLB
Zdroj: ČT24