Britský parlament definitivně schválil užití smíšených embryí

Londýn - Britský parlament dnes definitivně schválil vytváření smíšených embryí lidí a zvířat pro vědecké a lékařské účely. Embrya jsou počata při umělém oplodnění ve zkumavce tak, že do zvířecí buňky je vložena lidská DNA. Rodiče díky tomu budou moci svým vážně nemocným dětem vytvořit náhradní tkáně nebo orgány. Podle obhájců zákona si tak Británie zachová svůj status jednoho ze světových vůdců v genetickém výzkumu včetně výzkumu kmenových buněk.

Zákon prosazovaný vládou premiéra Gordona Browna byl definitivně schválen teprve po měsících prudkých debat. Proti byli především církevní představitelé, protipotratoví aktivisté a lidé obávající se o etiku vědy a medicíny. Pro přijetí zákona hlasovalo 355 poslanců Dolní sněmovny, 129 bylo proti.

Premiér Brown vyjádřil přesvědčení, že zákon poskytne vědcům možnost využít smíšená embrya k boji s nemocemi, jako je například Parkinsonova, a umožní tak zachránit miliony životů. Také ministryně zdravotnictví Dawn Primarolová před poslanci zdůraznila, že „každý sedmý pár potřebuje lékařskou podporu při početí dítěte, na 350 tisíc lidí žije s Alzheimerovou chorobou, každý týden se několik dětí narodí s cystickou fibrózou a několik na ni umírá - a to vše může přijetí zákona změnit“.

Přijatý zákon o oplodnění a embryologii aktualizuje téměř 2 tisíce starších právních norem. Jeho nejspornější část se týká zvláštní klonovací techniky, při níž je do zvířecí buňky vpravena lidská DNA. Ze smíšeného embrya pak vědci odeberou kmenové buňky, z nichž jsou pak schopni vytvořit jakoukoliv jinou buňku libovolného lidského orgánu. Podle vědců tento postup otevírá dveře k úspěšné léčbě těžkých, dosud neléčitelných onemocnění.

Využití smíšených embryí je zatím podle agentury DPA povoleno pouze ve Spojených státech, Jižní Koreji a Číně. Zakázáno je například v Austrálii, Francii, Německu a Itálii.