Odborník OSN očekává, že příští prezident USA zruší Guantánamo

New York - Martin Scheinin, odborník Organizace spojených národů na lidská práva, očekává, že příští prezident Spojených států, ať už jím bude kterýkoli z kandidátů, uzavře kontroverzní protiteroristickou věznici v Guantánamu na Kubě. Reagoval tak nepřímo na úterní oznámení Bílého domu, že věznice Guantánamo, jeden ze sporných symbolů protiteroristické politiky končícího prezidenta George Bushe, bude při Bushově lednovém odchodu z funkce nadále v provozu.

„Pevně doufám, že nová americká administrativa, ať už bude jméno jejího prezidenta jakékoli, rychle oznámí plán na uzavření vězeňského střediska na Guantánamu,“ řekl médiím zvláštní zpravodaj OSN pro ochranu lidských práv v rámci protiteroristického boje Scheinin.

„Právě tak očekávám propuštění tamních vězňů, u nichž bylo zjištěno, že nepředstavují hrozbu, a postavení před federální soudy těch, kteří jsou podezřelí z vážných zločinů,“ dodal.

Oba kandidáti prezidentských voleb vypsaných na 4. listopadu, demokrat Barack Obama a republikán John McCain, již vyzvali k uzavření guantánamské věznice s cílem přispět tak ke zlepšení image Spojených států ve světě.

Na Guantánamu je v současnosti zadržováno asi 265 vězňů. Také organizace na ochranu lidských práv Amnesty International požaduje, aby byli neprodleně obviněni a souzeni, nebo propuštěni na svobodu.