Washington varuje Irák před odmítnutím bezpečnostní dohody

Washington - Washington v noci na dnešek varoval Irák před "reálnými důsledky", pokud by Bagdád odmítl nedávno vyjednanou novou bezpečnostní dohodu. Ta stanovuje odchod amerických jednotek z Iráku do konce roku 2011, pokud irácká vláda nepožádá o prodloužení jejich mandátu. Irácká vláda se však rozhodla před ratifikací požadovat nové dodatky a změny v dokumentu, které by pro ni mohly získat podporu široké veřejnosti.

V případě nepřijetí dohody by Spojené státy mohly být přinuceny ukončit své vojenské operace v zemi, varuje Bushova administrativa. Irácké bezpečnostní síly nejsou podle ní dosud schopny udržet v zemi mír bez amerických jednotek, což by hrozilo zvrátit dosavadní úspěšný vývoj v bezpečnostní situaci a z ní vyplývající politické zisky vlády.

Zvláště pokud by se jednání o změnách v dohodě protáhlo přes konec roku a dohoda nebyla schválena včas, „přestala by existovat legální základna pro naše další operace“ v Iráku, uvedla tisková mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Koaličním armádám v Iráku vyprší nynější mandát OSN 31. prosince. Do té doby musí pobyt zahraničních sil v Iráku upravit jiná dohoda. „Iráčané to vědí a proto doufáme, že to také uznají. Pokud ne, bude to mít reálné důsledky, že by Američané nemohli v zemi operovat,“ dodala mluvčí.

Také ministryně zahraničí Condoleezza Riceová připomněla, že irácké síly zatím nejsou schopny ubránit zemi samy. USA jsou podle ní přesvědčeny, že dojednaná dohoda je oboustranně dobrá tak, jak zní nyní.

„Je v nejvlastnějším zájmu Iráku zajistit, aby koaliční síly, hlavně americké, mohly v zemi zůstat dost dlouho na to, aby irácké bezpečnostní složky mohly převzít své právoplatné místo při obraně státu,“ řekla. „Je to dobrá dohoda,“ zdůraznila k dojednanému textu.

Mluvčí Pentagonu Geoff Morrell uvedl, že USA se mohou snažit o mandát Rady bezpečnosti OSN, který by koalici pověřoval bezpečnostními operacemi v Iráku. Zdůraznil ale, že vláda prezidenta George Bushe dává přednost uzavření bilaterální dohody s Irákem. „Zcela se zaměřujeme na prosazení vyjednané dohody,“ řekl.

Kabinet premiéra Núrího Málikího se v úterý rozhodl požádat Američany o další změny v návrhu dohody. O víkendu totiž proti dohodě v bagdádských ulicích protestovaly desítky tisíc iráckých šíitů, kterým se mimo jiné nelíbí, že Američané mohou zůstat v Iráku další tři roky.