Dva týdny před volbami vede Obama nad McCainem o 12 procent

Washington - Necelé dva týdny před americkými prezidentskými volbami vede demokratitcký kandidát Barack Obama nad republikánem Johnem McCainem o 12 procent. Obamovi se v posledním týdnu podařilo náskok před McCainem ztrojnásobit. Podle posledního průzkumu pro agenturu Reuters je teď poměr 52 ku 40 procentům, stejný trend potvrzuje většina celostátních průzkumů. Na stranu illinoiského senátora se přidává stále víc lidí z klíčové skupiny voliček a nestraníků. Podle průzkumů agentury AP a organizace GfK jsou ale šance Obamy a McCaina zhruba vyrovnané.

Podle Gallupova ústavu vede Obama v preferencích o 11 bodů. Hlasovalo by pro něj 52 procent registrovaných voličů, pro McCaina 41 procent. Podobně vysoké vedení si Obama v šetřeních Gallupova ústavu udržuje už více než měsíc. Náskok demokratického kandidáta konstatuje i takzvaný průzkum průzkumů, který na základě šetření různých agentur zpracovala stanice CNN. Podle jeho výsledků vede Obama o devět bodů, když ho podporuje 51 procent voličů a McCaina 42.

V průzkumu Zogbyho institutu, agentury Reuters a zpravodajské stanice C-SPAN vyjádřilo podporu demokratickému kandidátovi 52 procent lidí rozhodnutých jít k volbám. Pro McCaina se vyjádřilo 42 procent.

„Obamův náskok se stále zvyšuje a senátor posiluje své vedení téměř v každé voličské skupině,“ řekl k výsledkům analytik John Zogby. Obama podle něj má velký náskok i ve dvou rozhodujících skupinách: mezi nezávislými voliči vede nad McCainem o 27 procentních bodů, mezi ženami o 16.

Desetibodový náskok přisuzuje Obamovi i šetření deníku Wall Street Journal (WSJ) a stanice NBC News. Podle průzkumu je pro něj 52 procent lidí, pro McCaina 42 procent. Rozdíl mezi oběma kandidáty dosáhl podle údajů WSJ nejvyšší hodnoty od počátku září. Průzkum pro WSJ a NBC rovněž zaznamenal pokles obliby republikánské kandidátky na viceprezidentku Sarah Palinové.

Podle AP a GfK jsou šance vyrovnané

Výsledky posledního průzkumu agentury AP a organizace GfK jsou naopak příznivou zprávou pro Johna McCaina. Podle ankety zaostává arizonský senátor za svým rivalem z Demokratické strany pouze o jedno procento, a to poměrem 43 ku 44 procentům. Podle AP zaznamenal McCain po poslední prezidentské debatě příliv bělošských voličů a těch Američanů, kteří mají nižší příjmy.

Z hlediska volebního systému jsou také důležité výsledky kandidátů v jednotlivých státech. Každý stát má podle počtu obyvatel přidělen určitý počet volitelů a vítěz v daném státě (s výjimkou Nebrasky a Maine) získá všechny jejich hlasy. Podle propočtů CNN by nyní Obama získal 277 volitelů a McCain pouze 174. Na zisk prezidentského mandátu stačí hlasy 270 volitelů.

Volby může rozhodnout rekordní účast Afroameričanů

Američtí černoši, kteří tradičně podporují Demokratickou stranu, se zřejmě voleb zúčastní v rekordní míře. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila agentura Reuters. Podle ní by vysoká účast černochů mohla pomoci demokratickému kandidátovi Baracku Obamovi k vítězství ve státech, které budou klíčové pro výsledek hlasování.

„Vše ukazuje na to, že počet černošských voličů v roce 2008 překoná všechny stávající rekordy, a to jak na federální úrovni, tak v jednotlivých státech,“ cituje Reuters z výsledků průzkumu. Více než 90 procent Afroameričanů přitom podporuje Obamu, který má šanci stát se prvním americkým prezidentem černé pleti.

Vysoká volební účast černochů může mít podle průzkumu výrazný dopad především ve státech, kde tvoří významnou menšinu a které se dosud nepřiklonily výrazně na stranu některého z kandidátů. Takovými státy jsou především Florida a Severní Karolína.

Vydáno pod