Sebevražedný útok v Bagdádu si vyžádal 11 mrtvých

Bagdád - Sebevražedný atentátník zaútočil v centru iráckého Bagdádu v době ranní špičky na konvoj ministra práce. Zabil 11 lidí a 22 zranil. Ministr Muhammad Džavád Rádí vyvázl bez zranění. V červenci přežil pokus o atentát irácký ministr elektřiny Karím Vahíd. I tehdy atentátníci zaútočili na vládní kolonu.

Dnešní atentát byl spáchán v době ranní dopravní špičky u náměstí At-Tahrír v centru města. Z asi stopadesátimetrové vzdálenosti ho zachytil kameraman agentury Reuters, který viděl, jak se ke koloně šesti vládních aut přiblížilo auto s atentátníkem. Po výbuchu se nejbližší automobily vzňaly a ochranka začala střílet. Některé vozy do sebe narazily, jiné z místa velkou rychlostí ujely. Policie kamerový záznam zabavila.

Rádímu se nic nestalo, ale mezi mrtvými jsou tři členové jeho ochranky. Ostatní oběti byli civilisté. Tlaková vlna z výbuchu rozbila výlohy a okna domů na nedalekém tržišti, které od silnice odděluje betonový zátaras.

Počet násilností v Iráku je letos na čtyřletém minimu, sebevražedným útokům se ale stále nedaří úplně zabránit. Terčem útoků v poslední době bývají představitelé vlády a dalších úřadů. Začátkem října byl při podobném útoku na svou kolonu zabit šíitský poslanec Sálih Ugajlí.