EP znepokojují možné „virtuální striptýzy“ na letištích

Štrasburk - Europoslance znepokojují plány umožnit, aby se na letištích napříč Evropskou unií mohly používat speciální bezpečnostní skenery pro kontroly cestujících. Lidé jsou na nich vidět de facto nazí. Europoslanci dnes přijali rezoluci varují před dopady, jaké by to mohlo mít na základní lidská práva. Chtějí, aby Brusel před rozhodnutím nejdříve vypracoval v této věci odpovídající studii.

Zmiňované skenery by měly dokázat odhalit nekovové předměty, objekty či zbraně ukryté na těle pasažéra. Problém je, že kromě toho odhalí kontrolujícímu i třeba pohlavní orgány člověka, který je skenován.

S návrhem zařadit tyto přístroje na seznam bezpečnostních opatření, která mohou být používána na letištích EU, přišla před časem Evropská komise. Některé země, třeba Nizozemsko, už přitom takové přístroje používají. Výkonný orgán unie by pak chtěl pravidla pro jejich používání sjednotit v celém 27členném bloku.

Používání skenerů výrazně zrychluje odbavování pasažérů. Jejich používání by si ale rozhodla každá země sama, zdůraznila komise. Navíc by si každý cestující mohl na letišti zvolit i jinou možnost kontroly.

Europoslanci v rezoluci vyzvali EK, aby provedla studii se zaměřením na dopady používání takového přístroje. Chtějí třeba vědět, jestli technologie nemohou mít nějaké negativní vlivy na zdraví lidí či jaké by byly ekonomické výhody zvažovaných opatření. Pro rezoluci hlasovalo 361 poslanců, 16 bylo proti a 181 se zdrželo.