Slovenský parlament po Hlinkovi ocenil zákonem i Dubčeka

Bratislava - Slovenský parlament dnes ocenil zvláštním zákonem vedoucí postavu Pražského jara z roku 1968 Alexandra Dubčeka. Podle některých průzkumů veřejného mínění je Dubček nejpozitivněji hodnocenou osobností moderních slovenských dějin. Tvář pražského jara má ale i své kritiky: ti mu vyčítají jeho komunistickou minulost a také jeho nesmělost, slabost a nerozhodnost. Podobným zákonem slovenští poslanci loni ocenili také kontroverzní postavu československých dějin, předválečného politika Andreje Hlinku.

Návrh zákona předložili v parlamentu poslanci vládní strany Směr-Sociální demokracie (Směr-SD). Píše se v něm, že Dubček se mimořádně zasloužil o demokracii, svobodu slovenského národa a lidská práva. Účinnosti zákon nabude od ledna příštího roku. 

Z průzkumů Institutu pro veřejné otázky vyplývá, že slovenská veřejnost považuje Dubčeka za nejvýznamnější osobnost slovenských dějin 20. století. V anketě z října 2007 ho označilo za kladnou osobnost 82 procent respondentů, v roce 1999 to bylo 89 procent dotázaných, v průzkumu agentury Focus z roku 1993 ho takto ohodnotilo 91 procent lidí.

Alexander Dubček

Byl jedním z klíčových představitelů takzvaných reformních komunistů a stal se symbolem pokusu o „socialismus s lidskou tváří“. Po invazi sovětských vojsk do Československa 21. srpna 1968 byl z komunistické strany vyloučen, žil v ústraní a pod trvalým dohledem státní bezpečnosti. Do politiky se vrátil po změně režimu v roce 1989. Zemřel v roce 1992.