Klaus debatoval s německými zemskými premiéry

Drážďany - Prezident Václav Klaus se dnes zúčastnil setkání německých zemských premiérů v Drážďanech. Jako čestného hosta jej ke každoročnímu neformálnímu jednání šéfů vlád všech 16 spolkových zemí pozval saský ministerský předseda Stanislaw Tillich. Klaus v saské metropoli také zahájil 10. ročník Dnů české a německé kultury.

Klaus debatoval se zemskými premiéry o evropských tématech, včetně nadcházejícího českého předsednictví EU. Podle českého prezidenta se mluvilo o směřování Evropy. Václav Klaus vyjádřil přesvědčení, že Evropa přešlapuje na místě. „Byl to rozhovor u krbu, takové filosofování,“ vysvětlil po diskusi v prostorách světoznámého barokního komplexu Zwinger.

Václav Klaus:

„Debata byla o Evropě - kam míří, kudy jde, jestli se ubírá správným směrem. Samozřejmě, že mé názory jsou trošku ostřejší než názory řady těchto pánů, ale myslím, že to byla pěkná debata.“

Neprobíraly se ani regionální volby v Česku či Německu, ani finanční krize. Konference ministerských předsedů německých spolkových zemí se tradičně koná v hlavním městě některé ze zemí. Letos má tuto „předsednickou“ funkci Sasko.

Podle českého velvyslanectví v Německu lze údajně jedinečné pozvání českého prezidenta coby zahraničního hosta interpretovat jako „výraz vynikajících vztahů česko-německých i česko-saských“.

Dny české a německé kultury jsou nejrozsáhlejší přehlídkou české kultury mimo Českou republiku. Od pátku se tak uskuteční první z desítek koncertů, výstav, autorských čtení, filmových projekcí a přednášek konaných v Drážďanech, Ústí nad Labem a dalších městech Euroregionu Elbe/Labe.