Gruzie a Rusko se obviňují z porušení dohody o příměří

Tbilisi - Gruzínské ministerstvo vnitra se obává, že Rusko připravuje v Jižní Osetii další provokace, protože tam navýšilo počet vojáků o 2 000. V jihoosetínské oblasti Achalgori jsou desítky ruských obrněných vozidel a tanků. Gruzie požaduje stažení ruských vojsk. Rusko to odmítá. Moskva zároveň vytkla pozorovatelům Evropské unie, že nezajišťují bezpečnost v gruzínských separatistických regionech Abcházii a Jižní Osetii.

Gruzie upozorňuje, že v jihoosetské oblasti Achalgori Rusko rozmístilo desítky obrněných vozidel a tanků. Doprovázejí je prý stovky vojáků a čtyři bojové vrtulníky. Achalgori je enkláva na jihovýchodě Jižní Osetie, kde žijí Gruzíni a kterou Gruzie i po jednostranném odtržení tohoto separatistického regionu spravovala podobně jako Kodorskou soutěsku v Abcházii.

Gruzie tvrdí, že obě enklávy nejsou součástí separatistických regionů a že by se ruské jednotky měly stáhnout i odtamtud.

Sergej Lavrov:

„Vyzývám všechny naše kolegy z EU, aby plnili svoji roli garanta nepoužití síly.“

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na obvinění Tbilisi reagoval slovy, že Moskva jedná zcela podle dohody o příměří a smlouvy o spolupráci a vzájemné pomoci mezi Ruskem a Jižní Osetií a Abcházií. „V duchu těchto dokumentů budou v každém z obou regionů rozmístěny vojenské kontingenty o síle 3 700 mužů,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě a dodal, že je to známá a zcela dostupná informace.

Moskva je podle jeho slov naopak znepokojena tím, že pozorovatelé EU zavírají oči nad pohybem gruzínských jednotek. Zdůraznil, že gruzínští vojáci jsou v oblastech přiléhajících k Jižní Osetii a Abcházii, čímž porušují příměří, které ukončilo srpnovou rusko-gruzínskou válku. Gruzie podle vyjádření svých představitelů nemá v oblasti žádné jednotky, má tam jen policii, která se může pohybovat všude, kde je třeba.

Vydáno pod