Evropa po 5 letech obnovuje vztahy s Kubou

Havana - Evropská unie formálně obnovila vztahy s Kubou přerušené před 5 lety. Tehdy - v roce 2003 - režim Fidela Castra nechal uvěznit 75 svých politických oponentů. V reakci na to přerušila Evropská unie s Kubou vztahy. Přestože je stále asi 55 disidentů stále ve vězení, evropský komisař pro rozvojovou a humanitární pomoc Louis Michel podepsal v Havaně deklaraci o spolupráci. Kuba souhlasila, že bude pokračovat v politickém dialogu mezi vládou a opozicí. Kubánci také dostanou z Bruselu 2 miliony eur na odstraňování následků po nedávných hurikánech.

Evropský komisař pro rozvojovou a humanitární pomoc Louis Michel podepsal v Havaně  s kubánským ministrem zahraničí Felipem Perezem Roquem deklaraci o spolupráci. Dohoda by měla sloužit jako startovní bod pro hledání spolupráce v oblastech obchodu, životního prostředí, vědy a technologií.

Evropská komise investuje do obnovených vztahů s Kubou asi 20 až 25 milionů eur. Dohoda také umožňuje poskytnout Kubě 2 miliony eur na odstranění následků hurikánů Gustav a Ike.

Vztahy se oteplují, EU chce demokracii, Kuba peníze

Michelova cesta je známkou oteplování vztahů mezi Kubou a unií, která dlouhá léta kritizovala porušování lidských práv na ostrově. Nyní se unie prostřednictvím rozhovorů a spolupráce snaží povzbudit proměnu kubánského komunistického režimu v pluralitní demokracii. Kubánská strana zas dává Evropě najevo potřebu ekonomické pomoci pro své strádající hospodářství.

Sankce vůči kubánskému režimu, přijaté po zákrocích kubánských komunistických úřadů proti disidentům v roce 2003, zrušila EU letos v červnu, a to ve snaze povzbudit Raúla Castra, který v čele Kuby nahradil v únoru bratra Fidela, k demokratickým krokům. Kubánští disidenti ale tvrdí, že situace v oblasti lidských práv se od nástupu Raúla Castra nezměnila a že represe se po přechodu hurikánů dokonce zvýšily.

Česká republika, která kubánský režim dlouhodobě kritizuje, byla původně proti zrušení sankcí. Na společný unijní postoj kývla jen s podmínkou každoročního hodnocení vývoje situace. První má být provedeno za jejího předsednictví v unii v první polovině příštího roku.

EU obnovila vztahy s Kubou.
Zdroj: ČT24