Obama vede v průzkumech o 4 až 13 procentních bodů

Washington - Kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta vede v nejnovějších celostátních průzkumech veřejného mínění nad svým republikánským soupeřem Johnem McCainem o 4 až 13 procentních bodů. Podle šetření Zogbyho institutu a Gallupova ústavu se ale Obamův náskok v posledních dnech snížil o několik bodů. Volby se uskuteční 4. listopadu.

Nejnovější průzkum Gallupova ústavu ukazuje, že se Obamovo vedení mezi registrovanými voliči od počátku týdne snížilo z jedenácti na sedm procentních bodů. Nyní se pro demokratického kandidáta vyslovilo 50 procent dotázaných, pro republikánského 43 procent. Ještě menší je podle ústavu rozdíl ve skupině voličů odhodlaných hlasovat, mezi nimiž Obama vede pouze o čtyři body.

Podle dnešního průzkumu Zogbyho institutu, agentury Reuters a stanice C-SPAN se zastavil pokles McCainových preferencí a republikán dokonce snížil Obamův náskok na deset z 12 procentních bodů. Obamu podle tohoto šetření podporuje 51 procent lidí rozhodnutých jít k volbám, McCaina 41 procent. Výzkumy Zogbyho institutu ale dlouhodobě vykazují ve srovnání s ostatními průzkumy nižší podporu pro Obamu.

Podle Zogbyho institutu si Obama nadále udržuje výrazné vedení mezi ženami, kde jeho náskok nad McCainem tvoří 20 procentních bodů. Ještě výrazněji vede nad republikánským kandidátem mezi nezávislými voliči, jeho náskok zde činí 26 bodů.