V Moskvě se stojí fronty na víza do ČR

Moskva - Od 5. listopadu bude přijímat žádosti o víza Rusů do Česka místo českého konzulátu specializované vízové centrum. V této souvislosti se vízum prodraží o manipulační poplatek 900 rublů, což je asi 700 korun. Rusové ve snaze ušetřit, teď stojí před českým konzulátem v Moskvě fronty. Přímý přístup na konzulát zůstane po otevření centra zachován, ale čekací doba na takto vydávaná víza se prodlouží.

Od počátku tohoto týdne si podalo žádost o vízum 5176 Rusů. Oproti běžnému režimu mimo turistickou sezonu jde o nárůst o 70 procent. Výdejní centrum se mění kvůli vysokému nárůstu počtu žádostí, který se ročně pohybuje kolem dvanácti procent. „Vůči roku 2001 se jedná o zvýšení o 157 procent. Ruským turistům chceme nabídnout větší komfort, vízové centrum rozšiřuje pracovní dobu o čtyři hodiny denně,“ sdělila česká konzulka v Moskvě Dana Denková.

Při podání víza na českém konzulátu se bylo třeba předem zapisovat, v novém vízovém centru budou přijímány všechny žádosti, které přijdou bez zápisu. „Místo našich šesti přepážek, bude nově otevřeno 28 přijímacích okének, 12 pro turistické firmy a 16 pro individuální žadatele. Navíc funguje konzultační okénko, kde si žadatelé mohou upřesnit informace. Poplatky 35 euro, 70 euro za expresní vyřízení víza a manipulační poplatek 900 rublů považujeme vzhledem k poskytovaným službám za adekvátní,“ řekla Denková.

Konzulát také usiluje o zkrácení doby, která je na vydání víza potřeba. V současné době je to osm dní a úřad by rád ubral tři dny.