Podzim v londýnských galeriích: vlámští mistři i Rothko

Londýn - Podzim v londýnských galeriích nabízí pro milovníky umění několik lahůdek. Mezi nimi kraluje výstava byzantského umění, moderní abstrakce Marka Rothka nebo instalace brazilského výtvarníka Cilda Meirelese. Buckinghamský palác nabízí výstavu vlámských malířů a také expozici renesančních portrétů.

V Národní galerii je k vidění expozice renesančních portrétů nazvaná Od Van Eycka k Tizianovi. V Británii se poprvé vystavuje slavný portrét Rudolfa II. od Giuseppe Arcimbolda, na kterém je císařova tvář sestavena z různých druhů ovoce a zeleniny. Kromě soch a kreseb výstava nabízí na 60 obrazů od renesančních mistrů včetně Rafaela, Sandra Botticelliho a Albrechta Dürera.

V Buckinghamském paláci Od Brueghela k Rubensovi

Britská královna vystavuje pravidelně v galerii Buckinghamského paláce ukázky ze svých rozsáhlých uměleckých sbírek. Tentokrát došlo na její mimořádnou kolekci vlámských mistrů, která je vystavena pod názvem Od Brueghela k Rubensovi.

Ústředním dílem je obraz Pietera Brueghela staršího Vraždění neviňátek, který je kromě výtvarných kvalit dokladem zřejmé politické cenzury na pražském dvoře Rudolfa II. Přes jednoznačný titul na obraze mnoho dětí není a už vůbec se nevraždí - zachycuje vlámskou vesnici v zimě, do níž vpadli vojáci.

Jak ukázal průzkum infračervenými paprsky, vražděné děti jsou přemalovány - buď zvířaty či nejrůznějšími pytli a zavazadly. Na jednom místě - pod labutí, kterou drží jeden voják - stále vykukují dětské nožičky.

Podle kurátorky výstavy Jennifer Scottové jde zřejmě důsledek politické cenzury. Obraz totiž získal nedlouho po jeho vzniku Rudolf II. a na jeho dvoře byl také přemalován a přejmenován na Plenění vesnice. Rudolf byl bratrancem Habsburka Filipa II., jehož vojáci vlámskou vesnici na obraze plení a císař zřejmě nechtěl, aby scéna vypadala tak násilně, řekla Scottová. Pro britskou korunu obraz později získal král Karel II.

Mark Rothko v Tate Modern

Milovníci moderního umění by se ale měli spíš vydat přes řeku do galerie Tate Modern. Galerie umístěná v bývalé elektrárně nabízí první velkou výstavu zaměřenou na pozdní dílo jednoho z nejvýznamnějších amerických malířů, Marka Rothka (1903-1970).

Expozici vévodí série pláten, které Rothko maloval pro manhattanskou restauraci Four Seasons v nově postaveném mrakodrapu Seagram navrženém Miesem van der Rohem a Philipem Johnsonem. I když v restauraci mělo být jen sedm obrazů, Rothko jich během let namaloval 30 a nakonec se rozhodl, že od kontraktu ustoupí a obrazy do restaurace neumístí. Devět z nich má právě londýnská galerie Tate, která je nyní vystavuje společně s dalšími šesti obrazy této série, které zapůjčilo japonské muzeum Kavamura.  

  • Londýnské sídlo královské rodiny. zdroj: www.yahoo/images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/351/35062.jpg
  • Tate Modern vystavuje Rothka. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/486/48545.jpg