V Ingušsku unesli ozbrojenci z herny s automaty až patnáct lidí

Nazran - Ozbrojení útočníci pronikli z Čečny na území Ingušska, kde zajali až 15 lidí a odvlekli je neznámo kam. Na hranicích se vydávali muži za policisty a odzbrojili zde stráž. V nedaleké vesnici pak zaútočili na hernu s automaty, odkud unesli několik lidí. V oblasti jsou podobné útoky poměrně časté, většinou za nimi stojí islamističtí povstalci.

Ozbrojení muži unesli na území Ingušska až patnáct lidí, včetně policistů. Maskovaní útočníci vnikli do jednoho z kontrolních stanovišť na hranicích Ingušska, dostali se sem ze sousední Čečny. Ozbrojenci se vydávali za policisty, když chtěly stráže na hranicích vidět jejich dokumenty, žádnými se neprokázali a stráže odzbrojili. Při tom zajali minimálně jednoho z policistů jako rukojmí.

Poté ozbrojené komando pokračovalo do blízké vesnice, vzdálené od hranic asi 1,5 kilometru, kde vniklo do místní herny s automaty. Podle svědků se údajně útočníci pokusili halu zapálit, zazněla prý i střelba. Poté se dostali dovnitř a zajali zde další rukojmí.

„V současné chvíli nemůžeme udat přesná čísla o unesených osobách. Nyní se domníváme, že se jejich počet pohybuje mezi 10 a 15,“ oznámil policejní mluvčí, podle kterého jsou všechna rukojmí v ohrožení života.

Čečenské úřady prý nemají s útokem nic společného 

Co následovalo poté, není zatím jasné, výpovědi svědků se totiž neshodují. Jedni tvrdí, že ozbrojenci odvlekli unesené osoby dál do vnitrozemí Ingušska, jiní ale popisují, že auto s rukojmími odjelo směrem k Čečně.

Čečenské úřady už oznámily, že nemají s útokem nic společného. „Čečenské ministerstvo vnitra nemá s incidentem co do činění,“ potvrdil mluvčí ministerstva.

V oblasti hranice s Čečenskem jsou běžné útoky islamistických povstalců na ruské federální jednotky nebo na ingušskou policii. Výjimkou nejsou ani nájezdy islamistů na kasina, herny nebo obchody s alkoholem. Radikálové to odůvodňují tím, že tato zařízení porušují pravidla islámu.