Summit v Pekingu - ekonomická krize, klimatický balíček i otázka lidských práv

Peking - Finanční krize a ochrana ovzduší byly hlavními dvěma tématy schůzky asijských a evropských politických špiček, která začala v Číně. Kromě toho se politici bavili i o otázce lidských práv. Důvodem bylo mimo jiné také včerejší udělení Sacharovovy ceny čínskému disidentovi Chu Ťiovi.

Pekingský summit byl zahájen ve znamení velkých ambicí. Asie chce spolu s Evropou najít společné řešení dvou velkých neduhů světa - globální finanční krize a klimatických změn. Na 7. asijsko-evropský summit se sjelo 43 delegací. Tak velké jednání se mohlo vejít jen do pekingského Velkého lidového paláce, kde se jindy konají všečínské komunistické sjezdy.

„Vzhledem k současným výzvám bychom měli tento summit využít k intenzivnějšímu jednání, posilování a prohlubování vzájemné spolupráce,“ začal čínský prezident Chu Ťin-tchao. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se přidal: „Dámy a pánové, světu se daří špatně. Daří se mu špatně, protože čelí finanční krizi, která svým rozsahem, svou zuřivostí a svými dopady nemá obdoby.“

Čína: Budeme ekonomiku regulovat efektivněji

Francouzský prezident přijel získat Peking pro svůj plán zavést nový finanční řád světa, konkrétně žádá větší regulaci světového toku peněz. Čína, která dnes disponuje největší devizovou rezervou na světě, prý není proti. „V měnící se světové hospodářské situaci budeme naši ekonomiku regulovat výrazněji a efektivněji. Budeme také daleko častěji svůj postup obměňovat,“ tvrdí čínský premiér

K plánům na větší regulaci i k francouzské snaze posílit uvnitř Evropské unie pozici zemí platících eurem je naopak skeptická příští předsednická země - Česká republika. Alexandr Vondra, vicepremiér české vlády, si myslí, že takové kroky budou spíše Evropu rozdělovat.

Plná shoda zatím nepanuje ani o nové smlouvě o světovém ovzduší, která má po roce 2012 nahradit Kjótský protokol. Asijští ekonomičtí giganti v čele s Čínou a Indií se obávají, aby omezení emisí výrazně nezpomalilo jejich růst, který je už tak brzděný finanční krizí. Ten čínský se například za rok propadl o pětinu na 9,9 %. Jak ale ukázalo omezení průmyslové výroby ve prospěch čistšího pekingského ovzduší, asijské vlády si nutnost boje se znečištěním dobře uvědomují.

Pokud by se tady v Pekingu podařilo nalézt shodu, znamenalo by to posílení naděje na úspěch dalších dvou velkých summitů - toho o globální finanční krizi 15. listopadu ve Spojených státech a jednání o ochraně světového klimatu příští podzim v Kodani.

Vydáno pod