Branson vzdal pokus o rekordní přeplutí Atlantiku, ale zkusí to znovu

Londýn - Britský miliardář Richard Branson vzdal pokus přeplout v rekordním čase Atlantik poté, co mu plachetnici poškodila prudká bouře. Osmapadesátiletý šéf podnikatelské skupiny Virgin Group se ale o překonání rekordu znovu pokusí koncem roku nebo na jaře 2009.

Plachetnice Virgin Money o délce 30 metrů vyplula v noci na středu z New Yorku a směřovala na jihozápad Británie, kam chtěl Branson dorazit rychleji, než je současný rekord šest dní, 17 hodin, 39 minut a 52 vteřin.

Hned druhý den se jachta dostala do vichřice a vlnobití, vlny podle Bransona dosahovaly až dvanácti metrů. Jedna z nich udeřila zezadu na plachetnici, odnesla jeden ze záchranných člunů a vážně poškodila plachty. Posádka lodi je ale v pořádku. „Rozhodli jsme se to tentokrát vzdát a znovu bojovat někdy jindy,“ řekl podnikatel, který již před vyplutím vyjádřil obavy z možných bouří na začátku plavby.

Posádka dnes zamířila k Bermudským ostrovům, kde chce nechat plachetnici opravit. „Pokud budeme moci opět vyplout před koncem sezony, tak to uděláme za dva nebo tři týdny. Jinak připravíme loď k pokusu na jaře příštího roku. Máme na palubě skvělé námořníky,“ dodal Branson.

Agentura Reuters připomíná, že podnikatele doprovázejí jeho dvě dospělé děti Holly a Sam, britský jachtař a olympijský vítěz Ben Ainslee, novozélandský jachtař Mike Sanderson a americký majitel lodi Alex Jackson.

Plachetnice britského miliardáře Richarda Bransona, v níž se snaží přeplout v rekordním čase Atlantik.
Zdroj: ČT24