Pachatele pumových útoků na Bali čeká v listopadu poprava

Jakarta - Tři teroristé budou počátkem listopadu popraveni na indonéském ostrově Bali. Oznámilo to tamní státní zastupitelství. K trestu smrti byli odsouzeni za dva pumové útoky na Bali v roce 2002. Dalších 33 mužů zůstane ve vězení, čtyři z nich doživotně. Poprava teroristů může přinést protesty islámských radikálů.

Islámští radikálové Imam Samudra, Amrozi a Mukhlas, známý také jako Ali Gufron, byli odsouzeni k trestu smrti v roce 2003 jako hlavní strůjci bombových útoků na noční klub na Bali 12. října 2002, při nichž zahynulo 202 lidí, včetně 88 australských turistů. Obhájcům teroristů se však až dosud prostřednictvím různých právních kliček dařilo popravu zdržovat.

Atentátníci, kteří jsou členy regionální muslimské teroristické organizace Jemaah Islamiyah (JI), jsou v současnosti zadržováni v ostrovním vězeňském zařízení Nusakambangan s maximální možnou ostrahou. Na tomto místě by je také měla popravčí četa zastřelit.

Poté, co indonéský nejvyšší soud zamítl jejich odvolání, odmítli teroristé požádat o milost indonéského prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona s tím, že chtějí zemřít jako mučedníci.

Odsouzení uvedli, že jejich útoky měly potrestat USA a jejich západní spojence za násilnosti páchané v Afghánistánu. Nikdy neprojevili nad smrtí nevinných civilistů lítost a vyhrožují, že budou pomstěni.

Vydáno pod