USA ratifikovaly vstup Chorvatska a Albánie do NATO

Washington - Americký prezident George Bush podepsal v pátek večer místního času za přítomnosti generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera ratifikační protokoly o vstupu Chorvatska a Albánie do Severoatlantické aliance. Zároveň zopakoval, že Spojené státy budou i nadále podporovat snahy dalších zemí ke vstupu do aliance. Vstup Chorvatska a Albánie do NATO do dnešního dne ratifikovaly pouze Slovensko a Maďarsko. K přijetí nových členů je nutný oficiální souhlas všech 26 členů NATO.

„Další země usilují o to, aby patřily k alianci. Mají plnou podporu vlády USA. Opakuji dnes závazek Spojených států podporovat aspirace Ukrajiny, Gruzie, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory,“ prohlásil George Bush.

O přizvání Chorvatska a Albánie do organizace se nejvyšší představitelé zemí NATO dohodli na dubnovém summitu v Rumunsku. Vedení NATO doufá, že všechny členské země ratifikují protokol o přistoupení těchto dvou zemí, aby se mohly účastnit již příštího summitu v roce 2009 jako plnohodnotní členové.

Slovo prezidenta Bushe:

„Vstup Albánie a Chorvatska do Severoatlantické aliance je historický krok pro obyvatele Balkánu. V průběhu jediného desetiletí se tento region přeměnil z území stravovaného válkou na oblast, která přispívá k mezinárodnímu míru a stabilitě.“

Na dubnovém summitu se naopak členové aliance nedohodli na zahájení integračního procesu s Gruzií a Ukrajinou, které o to požádaly. Žádost podporovaly hlavně USA, zatímco například Francie a Německo byly proti. Srpnový ozbrojený konflikt mezi Gruzií a Ruskem odpůrce rozšíření podle pozorovatelů jen utvrdil v tom, že s podobnou integrací, která vadí Rusku, je zatím třeba počkat.