NASA představila nový typ měsíčního terénního vozidla

Black Point (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pátek představil nové měsíční terénní vozidlo, které by mělo astronautům umožnit přesun na velké vzdálenosti bez nutnosti mít na sobě nemotorné skafandry, až se do roku 2020 vrátí na Měsíc. Tým vědců testuje vozidlo s označením Small Pressurized Rover Concept v kamenitém, holém místě severní Arizony, které bylo vybráno pro svou podobnost s povrchem Měsíce.

Testované vozidlo se podobá malému, futuristickému karavanu postavenému na šesti párech kol. Pohánějí ho baterie, dokáže jet rychlostí až deset kilometrů za hodinu a je součástí celé řady systémů a vybavení, jež NASA vyvíjí pro plánovaný návrat na Měsíc.

Nové vozidlo má tlakovou kabinu, díky níž by se astronauti obešli bez skafandru, a je vybaveno koženými sedačkami i lůžky. Dvoučlenné posádce by umožnilo průzkumné výpravy trvající až dva týdny, během nichž by dokázalo překonat vzdálenost až 1000 kilometrů.

NASA doufá, že se jí podaří na Měsíci vybudovat stálou základnu s lidskou posádkou, která by byla předehrou k následným misím na Mars. Začátkem 70. let používali astronauti z misí Apollo na Měsíci vozidla, která vypadala jako džípy bez kapoty. S jejich pomocí překonávali krátké vzdálenosti a sbírali vzorky hornin. Museli ale přitom mít na sobě skafandry.

Vydáno pod