Schwarzenberg v Le Monde: Nejsme horší než jiné země v EU

Paříž - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nesouhlasí s tím, že jeho země je v některých západoevropských médiích prezentována jako nejistý prvek Evropské unie. Pro francouzský odpoledník Le Monde upozornil, že Češi nejsou o nic více euroskeptičtější než jiné evropské národy.

„Nejsme euroskeptičtější než jiné země v Evropě a je mi líto, že jsme vydáváni za ty špatné,“ uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Le Monde. Uvedl také, že návrh, že by prezident Nicolas Sarkozy řídil během českého předsednictví eurozónu, nepovažuje za příliš šťastnou ideu. 

„Je to způsob, jak zničit práci vykonanou na sjednocování Evropy. Je třeba být solidární. Eurozóna je sice důležitou součástí unie a pan Sarkozy by bezpochyby dokázal řešit problémy šestnáctky lépe než sedmadvacítky, ale jako idea to není šťastné,“ uvedl přesně ministr. V případě, že by takovýto návrh vyslovil sám francouzský prezident, považoval by to za urážku. Něco takového ale považuje za absurdní.

Schwarzenberg o Sarkozym v čele eurozóny během českého předsednictví

„To je absurdní. Pokud by prezident použil tato slova, považoval bych to za urážku. A kdybychom byli v dobách našich prarodičů, museli bychom si dát schůzku v pět ráno v Buloňském lesíku se dvěma svědky v černém.“

Schwarzenberg vyjádřil také přesvědčení, že Ústavní soud brzy potvrdí, že Lisabonská smlouva je v souladu s českou ústavou, čímž by se mohl vyvrátit náš údajný euroskepticismus. „Naše reputace neodpovídá realitě. Jistě, prezident Václav Klaus má své vlastní názory a já je respektuji, ale zahraniční a evropskou politiku vytváří vláda,“ vysvětlil.

Jsme možná malí, ale jsme v dobré pozici pro vyjednávání s Rusy, argumentoval dále Schwarzenberg, že bychom během českého předsednictví jistě zvládli vést obtížná vyjednávání. „Právě na Rusy máme více know-how než leckdo jiný, protože jsme s nimi žili 40 let,“ dodal.