V Gruzii dochází ke střetům i přes mírové dohody

Tbilisi - I přes mírové dohody po srpnové válce se v Gruzii místy dál bojuje. Při poslední přestřelce zemřel přímo před pozorovateli Evropské unie Giorgi Mebonia, guvernér jedné z provincií na severu země. Dva policisté, kteří ho chránili, byli zraněni. K incidentu došlo při cestě pozorovatelů EU po vesnicích u hranic s odtrženou Abcházií.

Ministr vnitra okamžitě svolal bezpečnostní radu státu. Hraniční linie s Abcházií a Jižní Osetií, které s podporou Moskvy usilují o samostatnost, se totiž znovu mění na frontovou linii.

Gruzie a Rusko se navzájem obviňují z porušování příměří. Tbilisi tvrdí, že Moskva má v Jižní Osetii už přes sedm tisíc vojáků s těžkou obrněnou technikou. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zase prohlásil, že pozorovatelé Evropské unie přehlížejí pohyby gruzínské armády.

Přetahování o vliv nad odtrženými provinciemi vyvrcholilo v srpnu pětidenní válkou. Ruská armáda tehdy pronikla hluboko do gruzínského vnitrozemí. Ruští vojáci se následně stáhli do Jižní Osetie a Abcházie. Obě provincie pak uznaly nezávislost a uznala je i Moskva. Gruzii zůstaly obrovské škody na infrastruktuře a majetku.

Účastníci středeční dárcovské konference v Bruselu zemi slíbili v přepočtu 90 miliard korun. Česká republika přispěje 158 miliony.