Stovky tisíc Italů protestovaly proti Berlusconiho vládě

Řím - V centru Říma se v sobotu konal největší protivládní protest od chvíle, kdy pravice po vyhraných volbách v dubnu převzala v Itálii moc. Až stovky tisíc lidí se sešly na demonstraci, kterou svolala levicová opozice, proti vládě premiéra Silvia Berlusconiho. Opoziční levicová Demokratická strana a její předseda Walter Veltroni kritizují především údajně antisociální rodinnou politiku současného kabinetu a také jeho kroky ve finanční oblasti.

„Toto je demonstrace proti vládě, která neřeší problémy země,“ řekl bývalý římský starosta Veltroni shromážděným demonstrantům. Účast, která předčila veškerá očekávání - podle organizátorů se v Římě sešlo až čtvrt milionu lidí -, je podle něho důkazem, že lidé nejsou s pravicovým kabinetem spokojeni.

Berlusconi akci opozice zkritizoval jako nezodpovědnou. „Musí přejít ještě jedna generace, než budeme mít v Itálii demokratickou levici,“ prohlásil. Domnívá se, že opoziční politici by při řešení zásadních problémů měli s vládou spolupracovat, a ne zhoršovat situaci svoláváním protestů.

Levice proti vládě demonstrovala už před dvěma týdny, tehdy se na akci svolané komunisty a zelenými sešly desetitisíce lidí.