Kolumbijská policie zabavila přes deset tun kokainu

Bogotá - Kolumbijská policie zabavila v přístavním městě Barranquilla deset a půl tuny kokainu. Hodnotu drog odhadují kolumbijské úřady na 800 milionů eur (zhruba 20 miliard korun). Výsledek půlroční operace by mohl výrazně poškodit drogový byznys v Latinské Americe.

Balíky stačilo naložit na loď a odvézt do Mexika. Cílovou stanicí byly nejspíš Spojené státy. Rekordní množství kokainu pašeráci ukryli ve dvou nákladních autech, kde jej zamaskovali krabicemi s plastovými výrobky. „Zabavili jsme přibližně 10,5 tuny kokainu. Je to rozhodující úder zločinecké bandě, kterou vede Loco Barrera,“ tvrdí šéf kolumbijské policie Oscar Naranjo.

Muž, jehož přezdívka znamená „šílenec“, podle kolumbijské policie ovládá mimo jiné drogový byznys v metropoli Bogotě. Zásah jeho obchodům si vyšetřovatelé připsali po šestiměsíční operaci. Sledovali při ní pašerácké trasy do přístavu Barranquilla. „Tyto drogy mohou mít na černém trhu hodnotu sto padesáti až dvou set milionů amerických dolarů. Obchod s narkotiky to významně poškodí,“ myslí si Naranjo.

V Kolumbii se ročně vyrobí stovky tun kokainu

Kolumbie je největším producentem kokainu na světě. Odhadovaná roční produkce této drogy se v Kolumbii pohybuje okolo 700 tun. Od začátku letošního roku zde bylo zabaveno 105 tun. Většina produkce směřuje do Spojených států.

Kolumbijské úřady se snaží likvidovat keře koky, výroba kokainu zde přesto neustává. Mnohé venkovské oblasti, kde se droga vyrábí, navíc kontrolují povstalci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), kteří z prodeje kokainu financují svou činnost.

Vydáno pod