Melamin objeven v Hongkongu, tentokrát v čínských vejcích

Hongkong - Hongkongské úřady objevily ve vejcích dovážených z Číny zdraví škodlivý melamin. Pravděpodobně se do nich dostal z krmiva podávaného slepicím. Vejce produkovala odbočka čínské skupiny Hanwei Enterprise Group sídlící v přístavním městě Ta-lien na severovýchodě Číny. Melaminový skandál vypukl v Číně v září, když na selhání ledvin zemřely čtyři děti. Chemikálie se objevila nejprve v sušeném mléce a pak i v dalších mléčných výrobcích.

Čína se od září potýká se skandálem kvůli melaminu, který byl objeven nejprve v sušeném kojeneckém mléku a poté v celé řadě dalších výrobků. Čtyři děti po konzumaci kontaminovaného mléka zemřely, desetitisíce dalších měly zdravotní problémy. Podle oficiálního prohlášení, které čínské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo koncem tohoto týdne, zůstává nemocných 3500 dětí a tři z nich jsou ve vážném stavu.

Čínské úřady tvrdí, že veškeré mléčné produkty v místních obchodech jsou nyní bezpečné a slibují, že sérií tvrdých opatření pozvednou čínské výrobky na mezinárodní úroveň. Tento týden začala Čína posuzovat přísnější návrh zákona o bezpečnosti potravin.

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Obsahuje 66 procent dusíku, takže je ideální pro zamaskování skutečnosti, že mléko bylo zředěno vodou - pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.

Čínský skandál kolem kontaminovaného mléka v uplynulých týdnech rezonoval v řadě zemí světa. Některé státy preventivně zastavily veškerý dovoz mléčných výrobků vyrobených v Číně, čínské cukrovinky nařídila stáhnout z pultů obchodů Francie a výrobky kontaminované melaminem byly zjištěny například i na Slovensku a v Maďarsku.

Čínské sušené mléko s melaminem
Zdroj: ČT24