Kongo zažívá další ofenzivu rebelů, OSN se bojí obří humanitární katastrofy

Rumangabo - Demokratická republika Kongo zažívá další ofenzivu rebelů. Po těžkých bojích s armádou tentokrát vyhráli povstalci, kteří obsadili hlavní opěrný bod na východě země - armádní základnu Rumangabo. Armáda se ale snaží získat své pozice zpět a vyslala pro posily. Kolik obětí si konflikt vyžádal, zatím nikdo nedokáže ani odhadnout. Neštěstí už přijely vyšetřovat jednotky OSN, které se bojí obří humanitární katastrofy.

OSN přijelo neštěstí vyšetřovat, vesničané jim ale vytýkají, že je nedokáží ochránit. Východ země sužuje humanitární krize a časté násilnosti vyhnaly z domovů za poslední rok už 2 miliony lidí. „Mír tady není. Stále jen utíkáme mezi kulkami,“ uvedl jeden z uprchlíků. Spěchající vojáci se podle místních na nic neohlížejí. Cestou přejeli tankem tři děti.

Mise Spojených národů v Demokratické republice Kongo je se sedmnácti tisíci vojáky rozmístěnými po celé zemi největším kontingentem OSN na světě. Působí zde od roku 2000 a mimo jiné přispěl ke stabilizaci země, odzbrojení řady povstaleckých skupin a svobodným demokratickým volbám. 

Finanční rezervy OSN jsou zcela vyčerpané

Povstalci obsadili i ředitelství národního parku Virunga, kde žije asi třetina populace kriticky ohrožených horských goril. Ochránci parku se nyní bojí, že rebelové dvě stovky zvířat vyhubí. „Finanční rezervy OSN jsou zcela vyčerpané, tady se ale situace prudce zhoršuje. Do března 2009 je potřeba dodat 33 tisíc tun potravin za 46 milionů dolarů,“ uvedl Charles Vincent ze Světového potravinového programu OSN.

Rebelům velí generál Laurent Nkunda, který podle svých slov bojuje za práva menšinových Tutsiů. S vládou prezidenta Josepha Kabily sice podepsal v lednu mírovou dohodu, jeho jednotky ale zbraně nakonec nesložily. V oblasti navíc operují ještě ozbrojenci z kmene Hutu, kteří jsou sdružení v jednotkách Demokratických sil za osvobození Rwandy (FDLR). Právě etnické střety mezi Hutui a Tutsii stály v roce 1994 život 800 tisíc lidí.